keskiviikkona, maaliskuuta 17, 2004

Töpselit väärinpäin

Voi pyhä sylvi.

Minulla on itse asiassa suuri luottamus kansanparantajiin ja muihin ei-länsimaisen lääketieteen parissa toimiviin. Uskon, että heillä monesti on ymmärrystä ja tietoa, jota ei olla vielä ehditty (tai haluttu) integroida mukaan lääketieteeseen - ja joka tapauksessa he ainakin jaksavat kuunnella potilaita, eivätkä pääsääntöisesti aiheuta tuhoa. Kädestäpitäminenkin on ihan hyvä asia.

Mutta se kyllä vähän kyrsii, että kaikenkarvaiset puolivillaiset kouluttamattomat huuhaavipeltäjät alkavat kehitellä omia "tieteellisiä" teorioitaan - jotka kuulostavat hyviltä herkkäuskoisten korviin. Tekniikka on aika pitkälti magiaa nykypäivän ihmiselle, joten sitä ei tosiaan kannattaisi mystifioida enempää esittämällä muropaketin kyljestä luettua fysiikkaa lisättynä pseudotieteellisillä selityksillä jonain korkeampana tieteenä. Perkele.

Peruskouluissa pitäisi opettaa kyllä ensimmäisenä fysiikan kurssina pelkästään tieteen filosofiaa, etiikkaa ja erityisesti tieteellisen metodin perusteet. On tärkeämpää ymmärtää menetelmät kuin tulokset. Tulokset kun voi aina katsoa kirjoista tai Googlesta.

Ahdistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti