maanantaina, maaliskuuta 15, 2004

Meikouva

Vihreä on parempi kuin oranssi... Tai no, pitää sitä jollain lailla yrittää erottautua kaikista muista blogger-blogeista.

On itse asiassa mielenkiintoinen kysymys se, miten paljon oikeasti blogin ulkonäöllä on vaikutusta lukijakuntaan. Ihminen kun on kuitenkin laiska, ja pyrkii minimoimaan tehtävän työn (siksipä teollinen vallankumouskin alkoi), joten vaikealukuiset blogit varmasti menettävät lukijoita tämän takia.

Monesti on minullekin väitetty, ettei sillä, miten asian sanoo, ole merkitystä. Vain itse asia on tärkeä. Tämähän on ihan puuta heinää - totta kai asian vakavuus riippuu sanojan ja sanottavan välisestä suhteesta, aiemmista kokemuksista, äänensävyistä, ruumiinkielestä, valituista sanamuodoista... Blogeissa sittemmin siitä, miten vaikealukuista teksti on: liiat korumuodot tai pienet fontit eivät jaksa pitää kiinnostusta yllä.

Tietty voi väittää, etteivät lyhyellä pinnalla varustetut lukijat ole oikeasti kauhean kiinnostavia - jos joku ei jaksa lukea tekstiä, niin eipä hänellä mitään kiinnostavaa sanottavaakaan olisi ollut. Tämä on väärin kahdesta syystä: Oma kokemukseni on se, että juuri ne ihmiset, jotka ovat mielipidevaikuttajia ja johtajia ovat erittäin nopeita lukijoita ja tekevät päätöksensä nopeasti. Heillä ei ole juuri nimenomaan aikaa ottaa selvää vaikeaselkoisesta tekstistä.

Siksi toisekseenkin, hidastaa se vaikeaselkoinen teksti omistautuneemmankin lukijan ymmärtämystä. Ja jos sinulla on kerran ahkeria lukijoita, niin viiden minuutin käyttäminen siihen, että viilaa tekstiä hieman luettavammaksi, säästää heiltä yhteensä varmasti yli sen viisi minuuttia. Mikä on tietysti ihan kohteliasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti